משפחת הברוצלה מונה מספר סוגים של חיידקים. המוכר ביותר הוא הברוצלה של הצאן והבקר, הגורם למחלה המוכרת כ"קדחת מלטה". אנשים יכולים להדבק בברוצלת מלטה עי אכילת מוצרי חלב לא מפוסטרים. בעבר מחלה זו היתה נפוצה בארץ, אך כנגד ברוצלת מלטה יש חיסון אפקטיבי הניתן לעדרים, וכיום בארץ היא נדירה.
חיידק הברוצלה הפוגע בכלבים נקרא ברוצלה קאניס, והוא עולה חדש ומאוד לא רצוי. הברוצלה קאניס ידועה בארה"ב ובאירופה מזה שנים רבות. ישראל נהנתה עד שנת 2019 ממעמד של "נקיה מברוצלה קאניס". אבל, כמו "מתנות" אחרות, היבוא הפיראטי של כלבים ממטחנות גורים ומאורות הרבעה לא מפוקחות בחו"ל הביא לארץ את הרעה החולה הזו (עוד סיבה מדוע לקנות את הגורים שלכם ממגדלים מורשים ומתועדים של ההתאחדות הישראלית לכלבנות או להיעזר ביועץ מומחה בעת יבוא כלבים לארץ). כיום יש עדויות להתפשטות הברוצלה קאניס בארץ, בעיקר בחוות הרבעה פיראטיות, אך יתכן וכבר התפשטה מעבר לכך. לצערנו הרב, נכון להיום אין חיסון כנגד ברוצלת הכלבים.
הברוצלה קאניס פוגעת בדרכי הרביה, גורמת לדלקות אשך עד כדי עקרות אצל כלבים ולהפלות אצל כלבות. אבל זה לא נגמר שם. הברוצלה פוגעת במפרקים ובשלד ובמיוחד בחוליות. היא גורמת לכאבים קשים ולצליעה. כמו כן היא פוגעת בכבד, בטחול, בכליות, בקשרי הלימפה ובעיניים. היא מטופלת עי פרוטוקול אנטיביוטי אינטנסיבי של חודש וחצי עד חודשיים, וכל כלב או כלבה שנמצאו נגועים חייבים לעבור עיקור למניעת התפשטות המחלה.
ברוצלת הכלב מועברת בראש ובראשונה עי מגע מיני וכן מהאם לעובר ובמגע עם שליות ונפלי עוברים. אבל, בהסתברות נמוכה יותר, המחלה יכולה להיות מועברת גם במגע בהפרשות וגינליות, ובסיכוי עוד יותר נמוך במגע עם הפרשות בכלל, כולל שתן. ברוצלה היא מחלה זאונוטית= יכולה לעבור גם לבני אדם (אם כי העברה שלא ע"י מגע ישיר בהפרשות איבר המין או נפלי ולדות הוא נדיר) ולכן המדינה, בצדק, רואה חשיבות בניטור ומניעת המחלה.
החל מה-1.1.21 מחייבת ההתאחדות הישראלית לכלבנות בדיקת ברוצלה לכל כלב.ה שמיובאים לארץ מחו"ל. יש לקוות שגם המדינה תעשה את המובן מאליו ותחייב בדיקה כזו לכל כלב וכלבה שמבקשים להכניסם לישראל. בנוסף, מספר מועדונים כלבניים החברים בהתאחדות הישראלית לכלבנות מחייבים כיום בדיקת ברוצלה של הזכר והנקבה לפני הרבעה (למיטב ידיעתי כיום יש חובת בדיקה במועדוני הרידג'בק הרודזי, הרטריבר, הבוקסר והחוג הישראלי לכלב רועים גרמני).
השירותים הווטרינרים חייבו החל מסוף חודש אפריל 2021 , הצגת בדיקת ברוצלה בתוקף של חצי שנה, לכל כלב.ה שאינם מעוקרות/מסורסים ומשתתפים באירועים רשמיים: תערוכות, תחרויות או פרסומות. ההתאחדות הישראלית לכלבנות התגייסה לטובת חבריה והציעה ימי בדיקות מרוכזים ומסובסדים. ב"כלבים וחברים" התגייסנו, יחד עם רשת "ספידוג", לעזרת ההתאחדות בארגון יום בדיקות מרוכז בבאר שבע לטובת תושבי הדרום.
מה מומלץ לבעלי כלבים לעשות?
מעבר לציות מוחלט לכל הנחיות הרשויות, שואלים אותי האם למנוע מהכלב מגע עם כלבים אחרים. כמו תמיד יש כאן דילמה: בכל פעולה שאנו עושים עם הכלב (כולל יציאה לשדה בקיץ כשיש נחשים וקרציות, או כשאנו משתמשים בחומרים כנגד טפילים) יש סיכון מסוים. מצד שני, להחזיק את הכלב בתוך כלוב זכוכית בבית, זה לא ממש חיים. כל אחד צריך לקבל את ההחלטה לגבי ניהול הסיכונים בחיי היומיום של כלבו.
בכל הקשור להרבעה – חד משמעית יש להרביע אך ורק 2 חיות שעברו בדיקה בסמוך להרבעה (במקרה כזה אין כל משמעות ל6 החודשים שנדרשים בחוק).
בכל הקשור למשחקים עם כלבים אחרים – אני ממליצה על הפעלת שיקול דעת. להחזיק כלב נטול סוציאליזציה זה פתרון ראדיקלי, מניעת חיברות מביאה נזקים קשים לטווח הארוך. מומלץ לבחור בתבונה את החברים למשחק. ניתן לקבל המלצות כיצד לעשות זאת במסגרת כיתות הגורים שלנו ב"כלבים וחברים".
לגבי תערוכות וארועים רשמיים – לאירועים אלה מגיעים כלבים מטופחים ושמורים. בתערוכות כלבים כמעט ואין מגע בין הכלבים (מי רוצה שיהרסו לכלב את התסרוקת, שיעייפו או יפחידו אותו לפני השיפוט?), ענפי הספורט נעשים בדר"כ בבודדת , כלב אחד מתחרה והשאר בכלובים. לכן לא הייתי חוששת כלל להביא את הכלב לתערוכה או תחרות. כן הייתי מפקחת על מגע שלו עם כלבים אחרים.
נקודה חשובה נוספת היא כלי המים – מהרבה סיבות, וברוצלה בכללם – תמיד כדאי להסתובב עם כלי מים אישי לכלב שלכם ולא לתת לו לשתות מקערות כלבים אחרים.
לשאלות בדבר התנהלות נכונה עם הכלבים, חשיפה נכונה, אמצעי זהירות למניעת הדבקה ואמצעי זהירות בהבאת כלבים מחו"ל, ניתן לפנות אל "כלבים וחברים".